ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ ΜΕ ΤΗΝ 2Η ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ. ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ

Διανύουμε ένα δεύτερο lockdown, μια δεύτερη καραντίνα και αυτή η παρατεταμένη δύσκολη περίοδος σίγουρα έχει επιπτώσεις στην ψυχολογία των ανθρώπων παγκοσμίως. Φαίνεται ότι ο δεύτερος εγκλεισμός βιώνεται δυσκολότερα σε σχέση με τον πρώτο και ότι οι αντιστάσεις και η υπομονή των περισσότερων ανθρώπων έχει αρχίσει να εξαντλείται!

Κάθε άνθρωπος βιώνει διαφορετικά την εκάστοτε δύσκολη κατάσταση αναλόγως με τον ψυχισμό του, την πνευματική του ποιότητα, την ευαισθησία του και τις εμπειρίες του. Παρατηρούμε όμως ότι μια μεγαλύτερη πλειοψηφία ανθρώπων αντιδρά με παρόμοια συμπτώματα σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης, όπως συμβαίνει τους τελευταίους μήνες.

Παρατηρείται λοιπόν αύξηση της αϋπνίας και γενικότερη δυσκολία στον ύπνο, ευερεθιστότητα, διαταραχές της όρεξης, δυσκολίες στις διαπροσωπικές σχέσεις, αλλαγές της διάθεσης, έντονο στρες, επιθετικότητα, πολύωρη ενασχόληση με τα social media, κατάθλιψη κ.α.

Το σώμα μας αντιδρά στον εσωτερικό φόβο και την αβεβαιότητα με αποτέλεσμα να σωματοποιούμε κάθε αρνητική σκέψη σε φυσικό πόνο και ασθένεια. Πονάει η ψυχή μας και εκδηλώνεται περίτρανα στο σώμα μας κάθε σκέψη, έγνοια, φόβος, θυμός, ανασφάλεια.

Όσοι ασχολούμαστε με τον κλάδο της Ψυχικής Υγείας καλούμαστε να βοηθήσουμε τον εαυτό μας και τους άλλους ώστε να κατανοήσουμε και να νικήσουμε τα συμπτώματα του εγκλεισμού και να βρούμε τρόπους να αναπτύξουμε αυτό το κομμάτι της ψυχικής ανθεκτικότητας που είναι, αναμφισβήτητα, το βασικό χαρακτηριστικό των υγιών ανθρώπων!

Η ψυχική ανθεκτικότητα στις δυσκολίες της ζωής είναι ένας δείκτης εσωτερικής ισορροπίας και προσαρμοστικότητας σε όποια νέα κατάσταση παρουσιάζεται στην ζωή μας, όπως είναι ένας θάνατος, ένα διαζύγιο, η αλλαγή τόπου κατοικίας, μια μετακόμιση, ο γάμος, η απόκτηση παιδιού, μια οικονομική κρίση και να που συνέβη…μια πανδημία! Από μέρους μας χρειάζεται να αναπτύξουμε καινούργιες δεξιότητες ώστε να καταφέρουμε να ανταπεξέλθουμε σε κάτι πρωτόγνωρο, κάτι που μας αγχώνει, μας προκαλεί δυσάρεστα συναισθήματα και μας ξεβολεύει. Για να έχουμε ένα καινούργιο αποτέλεσμα χρειάζεται να κάνουμε κάτι καινούργιο!

Ο τρόπος για να αντιμετωπίζουμε οποιαδήποτε δυσκολία μας παρουσιάζεται με ικανοποιητικό τρόπο είναι η εσωτερική εργασία με τον εαυτό μας. Είναι η εκπαίδευση του μυαλού και της ψυχής να μάθει να ξεφεύγει από το τετριμμένο που είναι ο φόβος της αλλαγής. Να αναγνωρίσουμε την αλήθειά μας. Το παραπάνω γίνεται με ψυχοθεραπεία, αυτοπαρατήρηση και απόφαση να θέλουμε να είμαστε ευτυχισμένοι και συνεπείς με τον εαυτό μας.

Να μάθουμε ότι επιτρέπεται να νιώθουμε αρνητικά συναισθήματα, όπως είναι ο φόβος, ο θυμός λόγω της στέρησης της ελευθερίας και το «πνίξιμο» που επιφέρει αυτό, η απογοήτευση, η μοναξιά, η οικονομική ανασφάλεια, Μπορούμε όμως να μάθουμε να τα αντικαθιστούμε με θετικά συναισθήματα και αυτό προϋποθέτει εκπαίδευση!

Δεν σημαίνει ότι θα είμαστε χαζοχαρούμενοι αλλά χαρούμενοι αρκετές στιγμές της ημέρας. Δεν σημαίνει ότι δεν θα νιώσουμε φόβο ή αρνητικά συναισθήματα αλλά θα ξέρουμε πως να τα διαχειριστούμε. Δεν σημαίνει ότι θα είμαστε κάτι καλύτερο από τους υπόλοιπους αλλά θα μπορούμε να μοιραστούμε τις θετικές μας εμπειρίες αυτογνωσίας μαζί τους και να τους δώσουμε το καλό παράδειγμα.

Ο θετικός τρόπος σκέψης, το χιούμορ, η σωματική άσκηση, ο Διαλογισμός και Οραματισμός, η προσευχή, η τήρηση του προγράμματος μας και η πειθαρχία χωρίς ψυχαναγκασμό, η μουσική, ο χορός, τα χρώματα, το διάβασμα, η ψυχοθεραπεία, το παιχνίδι, η σωστή διατροφή, η ενασχόληση με οτιδήποτε μας ευχαριστεί, η ενατένιση του να ανακαλύψουμε τον Σκοπό της ζωής μας, η αποδοχή της παρούσας κατάστασης σαν ένα διάλειμμα από το συνηθισμένο, η κατανόηση των πραγματικών μας αναγκών, η αποδοχή του και η κατανόηση «πάω με την ροή της ζωής» και η αποδοχή τώρα αρνητικών μας συναισθημάτων είναι μερικά από τα «ψυχικά εργαλεία» που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να περάσει όσο πιο ανώδυνα και εποικοδομητικά γίνεται αυτή η δύσκολη φάση της ζωής μας.

Ας μην το βάζουμε κάτω λοιπόν και ας βλέπουμε τις δυσκολίες και την αλλαγή σαν κάτι θετικό για την εξέλιξη της ψυχής μας και την ενηλικίωση μας.

 

Άννα Φύσσα
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας,
Spiritual Coach