ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ

Οι Αρχαίοι Έλληνες ήταν οι πρώτοι που μίλησαν για την ψυχή και την σημασία της. Ήταν εκείνοι που έριξαν τους σπόρους για να καλλιεργηθεί η φιλοσοφία και η αναζήτηση στα μεγάλα ερωτήματα της ζωής και του θανάτου! Στο πέρασμα των αιώνων, αυτή η φιλοσοφική και θεολογική θεώρηση εξελίχτηκε για εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως σε προσωπική – πνευματική αναζήτηση.

Η Γη μοιάζει με σχολείο, όπου ερχόμαστε να πάρουμε κάποια «μαθήματα», να μορφωθούμε όχι μόνο με επιστημονικές γνώσεις αλλά με γνώσεις γύρω από την ανθρώπινη φύση, δηλαδή του ποιοί είμαστε και τί χρειάζεται να αλλάξουμε για να καταφέρουμε να έχουμε μια ευτυχισμένη καθημερινότητα. Στο Σχολειό της Ζωής η μαθητεία δεν τελειώνει ποτέ, είναι ένα αέναο, εσωτερικό σχολείο και εμείς μαθητές που χρειάζεται να περνάμε μέσα από δοκιμασίες-μαθήματα για να μην μείνουμε στην ίδια την τάξη κάνοντας τα ίδια λάθη ξανά και ξανά!

Ετσι λοιπόν, η ψυχή μας εξελίσσεται πάνω στην γη και για εξελιχθεί σε επίγειο επίπεδο χρειάζεται ένα όχημα. Αυτό το όχημα είναι το σώμα μας! Το ανθρώπινο σώμα είναι μια τέλεια μηχανή, που όταν λειτουργεί με αρμονία και ισορροπία φέρνει στον άνθρωπο άριστη σωματική, ψυχική, συναισθηματική και νοητική υγεία. Το σώμα μας είναι το «σπίτι» της ψυχής μας, και παρόλο που είναι φθαρτό γιατί ζει για κάποια χρόνια ενώ η ψυχή μας ζει αιώνια, οφείλουμε να το προσέχουμε, να το αγαπάμε και να το φροντίζουμε καθημερινά.

Το σώμα μας μπορεί να μας βοηθήσει να συνειδητοποιήσουμε την κατάσταση της ψυχής μας, των συναισθημάτων μας, των σκέψεών μας! Το πνεύμα, η ψυχή και το σώμα είναι αλληλένδετα, αποτελούν την δομή της ανθρώπινης ύπαρξης. Παρατηρούμε ότι πολλοί άνθρωποι ζουν μέσα σε ένα σώμα, χωρίς όμως να ζουν πραγματικά! Μοιάζουν απλά να υπάρχουν, σαν να είναι ζωντανοί-νεκροί, χωρίς ίχνος χαράς, ενέργειας και αγάπης για αυτό το Θείο δώρο που λέγεται ζωή... Συνήθως αυτή η έλλειψη χαράς και αγάπης για την ζωή μεταφέρεται στο σώμα με ένα σωρό προβλήματα όπως αυχενικό σύνδρομο, αϋπνίες, κολίτιδά, ορμονικά, και αργότερα με πολύ χειρότερη κατάληξη όπως ο καρκίνος, αυτοάνοσα νοσήματα κ.α.

Το σώμα μας λοιπόν μας ‘μιλάει’ κρούοντας κάθε τόσο το καμπανάκι κινδύνου μέσα από όλα αυτά τα συμπτώματα που μας ταλαιπωρούν. Άραγε είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε? Είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε τον τρόπο που βλέπουμε την ζωή? Είμαστε έτοιμοι να κατανοήσουμε την σημασία του ‘Σχολειού της Ζωής’ και να ζήσουμε καλά ή θα εξακολουθούμε να κοροϊδεύουμε οτιδήποτε δεν μπορούμε να εξηγήσουμε ή οτιδήποτε νοιώθουμε ότι μας ξεβολεύει?

Αυτό που είμαστε είναι το αποτέλεσμα του τρόπου που σκεπτόμαστε, του τρόπου που διατρεφόμαστε, του τρόπου και του ποιούς συναναστρεφόμαστε, του τρέπουμε τον οποίο είμαστε εστιασμένοι στην καθημερινότητα μας. Αν τρεφόμαστε ανθυειγηνα τότε το δέρμα μας θα είναι χάλια, θα έχουμε δυσκοιλιότητα και παραπανίσια κιλά. Αν κάνουμε παρέα με κακόβουλα άτομα τότε θα κάνουμε κακές σκέψεις, θα έχουμε κακές προθέσεις και άσχημη διάθεση. Αν κάνουμε μια δουλειά που δεν αγαπάμε τότε θα είμαστε δυστυχείς και θλιμμένοι... Αντίθετα όταν επιλέξουμε να έχουμε κοντά μας άτομα που μας γεμίζουν χαρά και αγάπη τότε θα έχουμε και εμείς περισσότερη αγάπη να δώσουμε. Αν τρεφόμαστε υγιεινά τότε θα έχουμε μεγαλύτερη ενέργεια, ζωτικότητα, ομορφιά και υγεία. Όλα στην ζωή μας εξαρτώνται από το ποιά οπτική τα βλέπουμε, από το πώς αποφασίζουμε να ζήσουμε: μέσα στο φως ή μέσα στο σκοτάδι? Μέσα στην χαρά ή μέσα στην θάψει? Με υγεία ή με αρρώστιες?

Να θυμάστε ότι οι αρρώστιες είναι ψυχοσωματικές και εκδηλώνονται στο σώμα μας όταν κάτι ‘δεν πάει καλά’ μέσα μας. Χρειάζεται να γνωρίζουμε ότι σωματοποιούμε το ψυχικό, νοητικό ή συναισθηματικό πρόβλημά μας, αρρωσταίνοντας. Ας δούμε κάποιες σωματικές αρρώστιες και ποιά μπορεί να είναι τα εσωτερικά αίτια:

Η λίστα με τα συμπτώματα και τις εξηγήσεις τους είναι ατελείωτη. Από εμάς εξαρτάται πώς θα αποφασίσουμε να αποκωδικοποιήσουμε τα σήματα που μας στέλνει το σώμα μας. Από εμάς εξαρτάται το πόσο θέλουμε να εξελιχθούμε και να μάθουμε από το σχολειό της ζωής. Ας προσπαθήσουμε σιγά-σιγά, εξερευνώντας μια καινούργια οπτική που ίσως να είναι η αρχή για μια ζωή πιο χαρούμενη και αρμονική...

 

Άννα Φύσσα
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας,
Spiritual Coach