ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΣ

Τα τελευταία χρόνια η λέξη «διαλογισμός» έχει αρχίσει να μπαίνει στο λεξιλόγιο μας και στην ζωή μας όλο και πιο συχνά . Είναι μια πρακτική, πνευματική μέθοδος που δεν μας είναι τόσο οικεία όσο είναι στην Ανατολή και στη Αμερική. Πολλοί συγχέουν τον διαλογισμό με βουδιστική πνευματική πρακτική, άλλοι με την προσευχή, άλλοι πάλι με το άδειασμα του μυαλού. Ας δούμε λοιπόν σήμερα τι ακριβώς είναι ο Διαλογισμός και σε τί μας ωφελεί.

Oδιαλογισμός είναι η «σωστή χρήση του νου», δηλαδή το να μάθουμε πώς να διαχειριζόμαστε τις εκατομμύρια σκέψεις που κατακλύζουν το μυαλό μας συνεχώς και να αποκτήσουμε επίγνωση του νου μας. Ο διαλογισμός μας μαθαίνει να έχουμε τον έλεγχο του μυαλού μας και μας βοηθάει να παράγουμε ανώτερες σκέψεις. Με την τακτική εξάσκηση θα καταφέρουμε να ελέγξουμε τις σκέψεις μας, να χαμηλώσουμε την ένταση τους και σαν αποτέλεσμα αυτής της σταδιακής εσωτερικής σιωπής, θα μπορέσουμε να επισκεφτούμε ένα εσωτερικό τόπο μέσα στην ίδια μας την συνειδητότητα!

Οι άνθρωποι αρχικά επιλέγουν τον διαλογισμό για διάφορους λόγους. Κάποιοι για να μπορέσουν να αποκτήσουν εσωτερική γαλήνη, άλλοι το βλέπουν σαν μια μέθοδο που τους φέρνει πιο κοντά στην αλήθεια, άλλοι γιατί απλώς είναι της μόδας και κάποιοι άλλοι γιατί πιστεύουν ότι είναι το πνευματικό «χάπι» της γνώσης και της ευτυχίας!

Όποιος και αν είναι αρχικά ο λόγος που οι άνθρωποι έρχονται σε επαφή με τον διαλογισμό, τα οφέλη που αποκτούν βάζοντας στην καθημερινότητα τους μια τέτοια πρακτική, είναι πάρα πολλά. Σε έναν κόσμο που όλα μετριούνται, αγοράζονται ή πουλιόνται , μια τέτοια μέθοδος που δεν άπτεται της ύλης αλλά του πνεύματος, μπορεί να φαντάζει ξένη, περίεργη, δυσνόητη ή απλά χωρίς υπόσταση! Χρειάζεται να εξετάσουμε με ανοιχτή καρδιά και μυαλό αυτή την μέθοδο η οποία θα μας βοηθήσει να γνωρίσουμε καλύτερα τον εαυτό μας.

Το σώμα είναι φθαρτό μα η ψυχή άφθαρτη. Το σώμα περιορίζεται από τον χώρο και τον χρόνο, η ψυχή όμως είναι ελεύθερη. Πως μπορούμε να έρθουμε σε επαφή λοιπόν με εκείνο το κομμάτι μέσα μας, με εκείνο το εσωτερικό, ψυχικό πεδίο που έχει ανάγκη από ηρεμία και γαλήνη?

Ο διαλογισμός μας βοηθά να εξερευνήσουμε την φύση μας και να πάψουμε τους ακατάπαυστους εσωτερικούς διαλόγους που μας κατατρέχουν, μας αποσυντονίζουν και μας γεμίζουν άγχος. Κατά την διάρκεια απελευθέρωσης του μυαλού από τον εσωτερικό θόρυβο, αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε βαθύτερα την σχέση μεταξύ συνειδητού και ασυνείδητου νου. Μπορούμε λοιπόν να μάθουμε να ελέγχουμε τα συναισθήματα μας, να ενισχύσουμε την διαίσθηση μας, να νοιώθουμε περισσότερο πλήρης, δημιουργικοί και ικανοποιημένοι με την καθημερινότητα μας ακόμα κι αν όλα δεν είναι τόσο καλά όσο θα θέλαμε.

Ο διαλογισμός μας βοηθά να εντοπίσουμε τις ρίζες των αρνητικών σκέψεων και συναισθημάτων. Μας βοηθά να ρίξουμε «φώς» στο υποσυνείδητο και να κατανοήσουμε ότι η αληθινή μας φύση είναι γαλήνια, χαρούμενη και αισιόδοξη αλλά ζώντας σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο, υλιστικό κόσμο, δυσκολευόμαστε να αφιερώσουμε την προσοχή μας σε οτιδήποτε εσωτερικό και ξεχνάμε την ουσία μας!

Ο διαλογισμός αποτελεί έναν τρόπο να επαναπροσδιορίσουμε τον εαυτό μας, να κατανοήσουμε τα εσωτερικά εμπόδια που εμείς οι ίδιοι έχουμε βάλει και να επιτρέψουμε δυναμικό μας να αναπτυχθεί και τελικά να αναδυθεί.

Η συστηματική εφαρμογή των τεχνικών διαλογισμού επιφέρει εκτός των άλλων και πολλά σωματικά οφέλη. Έχει αποδειχτεί επιστημονικά ότι ηρεμεί και χαλαρώνει το νευρικό σύστημα, εξισορροπεί τις σωματικές ενέργειες, βοηθά στην συγκέντρωση και στην αποτελεσματικότητα και γιαυτό τον λόγο μεγάλες πολυεθνικές στην Αμερική παρέχουν υποχρεωτικά διαλλείματα διαλογισμού των στελεχών μέσα στην ημέρα ούτω σώστε να μπορούν να ανταπεξέρχονται πιο εποικοδομητικά στα εξαντλητικά ωράρια και απαιτήσεις της δουλειάς τους!

Τα πνευματικά οφέλη επίσης είναι πολλά και ας μην συγχέουμε παρακαλώ την πνευματικότητα με την θρησκεία. Ο διαλογισμός δεν έχει να κάνει με κάποια συγκεκριμένη θρησκεία. Ο διαλογισμός είναι εκεί για όποιον θέλει πραγματικά να γνωρίσει και να αφουγκραστεί τις αληθινές του ανάγκες. Να ανακαλύψει ξανά κάποιες πνευματικές αρετές (την γαλήνη, την αγάπη, την σοφία, την πίστη, την ταπεινότητα), όχι σε νοητικό επίπεδο αλλά ως πραγματικές, βιωματικές εμπειρίες σε πρακτικό επίπεδο!

Υπάρχουν πολλά είδη διαλογισμού, όπως είναι η Ράτζα Γιόγκα, ο Υπερβατικός Διαλογισμός του Μαχαρίσι , η Pratyachara, KriyaΓιόγκα , ο καθοδηγούμενος διαλογισμός με οραματισμό κ.τ.λ. . Υπάρχουν πολλοί τρόποι και πολλοί δάσκαλοι ανάλογα με το τι ζητάει ο κάθε άνθρωπος και σε ποια φάση της ζωής του βρίσκεται. Ο διαλογισμός είναι καλύτερο να γίνεται με την καθοδήγηση κάποιου δασκάλου σε έναν ήσυχο, καθαρό χώρο, με άνετα ρούχα. Διαρκεί ανάλογα με τον τύπο διαλογισμού που θα επιλέξετε και χρειάζεται εξάσκηση για να μάθει το μυαλό να ακολουθεί κάποιες συγκεκριμένες οδηγίες και όχι ότι θέλει εκείνο!!

Καλή αρχή λοιπόν σε όποιον αποφασίσει να πάρει στα χέρια του τα ηνία της ζωής του και να μάθει πώς να ζει την κάθε μέρα του με υγεία, αισιόδοξες και καθαρές σκέψεις…

 

 

ΠΡΟΣΕΧΕ ΤΙΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΣΟΥ ΓΙΑΤΙ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΛΟΓΙΑ

ΠΡΟΣΕΧΕ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΣΟΥ ΓΙΑΤΙ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΠΡΑΞΕΙΣ

ΠΡΟΣΕΧΕ ΤΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΣΟΥ ΓΙΑΤΙ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ

ΠΡΟΣΕΧΕ ΤΙΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΣΟΥ ΓΙΑΤΙ ΓΙΝΟΝΤΑΙ Ο ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΣΟΥ

ΠΡΟΣΕΧΕ ΤΟΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΣΟΥ ΓΙΑΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΠΕΠΡΩΜΕΝΟ ΣΟΥ

 

ΤΑΛΜΟΥΘ

 

Άννα Φύσσα
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας,
Spiritual Coach