ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΣ

Για τον Διαλογισμό έχουν γραφτεί πολλά άρθρα και έχουν γινει αναρίθμητες μελέτες παγκοσμίως. Τι είναι όμως τελικά ο Διαλογισμός και πόσο  εύκολο είναι να τον εντάξουμε στην καθημερινότητα μας εμείς οι μέσοι Δυτικοί άνθρωποι της ύλης?!

Ο Διαλογισμός είναι μια πνευματική τεχνική και εμπειρία και αποτελεί θεμελιώδες στοιχείο σχεδόν όλων των σημαντικών πνευματικών παραδόσεων. Στην συνείδηση των ανθρώπων όμως, έχει καταγραφεί και ειναι περισσότερο συνυφασμένος με τις ανατολικές θρησκείες και κυρίως με τον Βουδισμό. Πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι ο Διαλογισμος απευθύνεται στους μοναχούς που ζουν στα βουνά, χωρίς να γνωρίζουν ότι η ρίζα της λέξης Διαλογισμός (Meditation) προέρχεται από το λατινικό mederi που σημαίνει «θεραπεύω». Ο Διαλογισμός θα μπορούσε αναμφισβήτητα να θεωρηθεί θεραπευτική διαδικασία -σε πνευματικό, νοητικό και συναισθηματικό επίπεδο- με αποδεδειγμένα οφέλη στη σωματική υγεία. Στον Χριστιανισμο, η Προσευχή που γίνεται συνειδητά και μέσα από την καρδιά μας είναι μια μορφή Διαλογισμού!

Υπάρχουν πολλά είδη και τεχνικές Διαλογισμού. Το Minfulness, ο Περιπατητικός  Διαλογισμός, ο Καθοδηγούμενος Οραματισμος, ο Υπερβατικός Διαλογισμός, ο Ρατζα Γιόγκα Διαλογισμός κ.α. Σκοπός του Διαλογισμού κάθε είδους είναι η κατάκτηση της Εσωτερικής Γαλήνης και η Σίγαση του Νου από το καθημερινό στρες που ταλαιπωρεί τον σύγχρονο άνθρωπο. Είμαστε υπεύθυνοι για τις σκέψεις και τις πράξεις μας και ο Διαλογισμός είναι μια πρακτική αυτοθεραπεια που μας βοηθάει να κατανοήσουμε τις διαστρεβλωμενές πεποιθήσεις μας, να αναγνωρίσουμε κομμάτια του εαυτού μας που ήταν βυθισμένα στο υποσυνείδητο και να έρθουμε σε επαφή με ένα ανώτερο μέρος του είναι μας, πιο υπερβατικό, περισσότερο υπέρσυνειδητό.

Η Σιγη του Νου δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση! Απαιτεί προσήλωση και εξάσκηση. Ο νους μας είναι φτιαγμένος έτσι ώστε να δημιουργεί ένα κυκλοτό   σκέψεων και εικόνων ανά δευτερόλεπτο! Αυτές οι σκέψεις πυροδοτούν χημικές αντιδράσεις στον οργανισμό ενεργοποιώντας ανεπιθύμητα αποτελέσματα που πολύ πιθανό είναι να εμφανιστουν τελικά σαν ασθένειες στο φυσικό σώμα! Καθώς εξασκούμαστε στον Διαλογισμό αποκτούμε σιγά σιγά μεγαλύτερη επίγνωση του εαυτού, καλύτερο ύπνο, καλύτερη συνολική υγεία, διαύγεια, γαλήνη, χαρά, αυτοέλεγχο, θετικές και αισιόδοξες σκέψεις, εσωτερική δύναμη, δημιουργικότητα και πολλά άλλα χαρίσματα και ιδιότητες που πριν δεν γνωρίζαμε ή δεν είχαμε τον τρόπο να αφυπνίσουμε.

Ο Διαλογισμός είναι μια κατάσταση του Νου. Μαθαίνουμε να δημιουργούμε εσωτερικό χώρο ώστε να μπορέσουμε να απολαύσουμε το δώρο της ύπαρξης μας, να ενωθούμε με όλο τον πλανήτη, την φύση, την Ολοτητα, Δεν είμαστε μόνοι, αποτελούμε αναπόσπαστο κομμάτι του σύμπαντος, είμαστε συνδεδεμένοι όλοι μαζί,  μια αλυσίδα, που ενώνει το ορυκτό, φυτικό και ζωικό βασίλειο. Χαμένοι και αποπροσανατολισμένοι, με κύρια ενασχόληση μας την υλική μας υπόσταση, ξεχάσαμε από που ερχόμαστε και που πηγαίνουμε!

Ο Διαλογισμός, όπως και πολλές άλλες εναλλακτικές πρακτικές, έχουν ενταχθεί σε καθημερινή βάση στο πρόγραμμα μεγάλων πολυεθνικών εταιριών του εξωτερικού σαν κομμάτι της επιχειρηματικής κουλτούρας ώστε να βοηθήσει τα στελέχη να διαχειριστούν έντεχνα τις «απάνθρωπες», κάποιες φορές, απαιτήσεις, ούτως ώστε να έχουν μεγαλύτερη και καλύτερη παραγωγικότητα! Επίσης, σε μεγάλα νοσοκομεία του εξωτερικού υπάρχει ειδικά φτιαγμένη πτέρυγα που φιλοξενεί εναλλακτικούς θεραπευτές που βοηθήσουν την ψυχονοητική ανακούφιση των ασθενών μέσω του Διαλογισμού, του Οραματισμού και άλλων εναλλακτικών θεραπειών όπως Ρεικι, Theta healing κ.α.

Ο Διαλογισμός διδάσκεται σε αρκετά σχολεία της Αμερικής καθώς έχει αποδειχτεί από έρευνες ότι βοηθάει τους μαθητές να έχουν λιγότερο στρες, να αυξάνεται η απόδοση τους στα μαθήματα και να εμφανίζουν λιγότερο παρεμβατικές συμπεριφορές! Επίσης, σε αθλητές που πριν κάποιον αγώνα έχουν εξασκηθεί στον καθοδηγούμενο οραματισμό, μελέτες έχουν δείξει ότι το σκορ τους έχει αυξηθε και επιτευχθεί η πολυπόθητη νίκη!

Επιστημονικές μελέτες τεκμηριώνουν τα οφέλη του Διαλογισμού (Πανεπιστήμιο UCLA California, Harvard Hospital (MGH), Ιατρικό Κέντρο Beth Israel Deaconess (BIDMC) και όπως απέδειξε και η πρόσφατη έρευνα -που δημοσιεύεται στην εφημερίδα “Evidence-Based Mental Health” (BM Journal), δείχνει ότι ο Διαλογισμός είναι εξίσου αποτελεσματική θεραπεια με τη Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεια (CBT) στην ανακούφιση συμπτωμάτων του χρόνιου πόνου που συνδέονται με καταστάσεις όπως η ινομυαλγια,η ρευματοειδής αρθρίτιδα, κ.α. Επισης ο Διαλογισμός μπορεί να βοηθήσει σε εθισμούς, σε ένα πιο υγιή εγκέφαλο, στην ανανέωση της μνήμης και του νευρικού συστήματος, να αυξήσει τα επίπεδα ενέργειας και ξεκούρασης, να ανανεώσει την μνήμη και την διαύγεια του νου!

Το μόνο που χρειάζεται είναι ένας ήσυχος χώρος και ένας καθοδηγητής που θα διδάξει τον τρόπο ώστε να καταφέρουμε να αδειάσουμε τον νου μας! Δεν είναι τόσο απλό όσο ακούγεται, καθώς έχουμε μάθει να χρησιμοποιούμε τόσο πολύ την σκέψη που τις περισσότερες φορές γινόμαστε δούλοι της! Χρειάζεται επιμονή και εξάσκηση ώστε να τιθασευσουμε το μυαλό που περιφέρεται από σκέψη σε σκέψη (πολλές φορές άσκοπα) προκειμένου να μην μπορούμε να χαλαρώσουμε και να μπούμε πιο εσωτερικά, στο βαθύτερο κομμάτι του είναι μας,

Ο Διαλογισμος γίνεται ατομικά ή σε ομάδα και πράγματι όταν μοιραζόμαστε  συλλογικά αυτή την ενέργεια, γίνεται πολύ πιο αντιληπτή και δυνατή! Όταν καταφέρουμε να κλείσουμε τα εξωτερικά μας μάτια και να ανοίξουμε τα μάτια της ψυχής μας, τότε ένας νέος, μαγικός, ολόκληρος κόσμος απλώνεται μπροστά μας! Είναι ο πνευματικός κόσμος, ο εσώτερος, που δεν έχει να κάνει με καμία θρησκεία παρά μόνο με την Εσωτερική Αλήθεια και την Αγαπη.

Είναι βοηθητικό να ενταχθούμε σε ενα γκρουπ που διαλογίζεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα ώστε να μοιραζόμαστε την εμπειρία μας και να βοηθάμε ο ένας τον άλλο μέσα από την βιωματική αυτή εμπειρία. Υπάρχουν αρκετές τεχνικές και τρόποι να διαλογιστεί κανεις. Οποίο τρόπο και αν διαλεξει, σημασία έχει ο προορισμός, δηλαδή το αποτέλεσμα που είναι η γαλήνη του Νου και η διαπιστωση ότι δεν είμαστε μόνοι και ξεχασμένοι σε αυτό το απέραντο σύμπαν αλλά είμαστε μέρος του. Στο χέρι μας είναι το πώς μπορούμε να αλλάξουμε την αντίληψη με την οποία βλέπουμε τον κόσμο.

Η Ορθόδοξη εκκλησία μπορεί να έχει κάποιες ενστάσεις σε σχέση με τον διαλογισμό, παρολαυτα χρειάζεται να τον κατανοήσουμε σαν μια Άσκηση του Νου, σαν αποσυμπίεση από τις διανοητικές σκοτουρες. Η Προσευχή είναι επίσης ένας τέτοιος τρόπος και αν αυτή η τοποθέτηση μας κάνει να νιώθουμε καλύτερα, τότε ας είναι αυτός ο τίτλος!