ΠΟΥ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΩ ΛΙΓΗ ΧΑΡΑ?

Αν η χαρά, η ευτυχία, η αφθονία, η ομορφιά και η αγάπη μπορούσαν να πουληθούν, τότε σε εκείνο το μαγαζί θα υπήρχε σίγουρα η μεγαλύτερη ουρά του κόσμου! Δυστυχώς όμως, όλα αυτά που μας κάνουν αληθινά ευτυχισμένους και χαρούμενους δεν είναι πάντα υλικά. «Κλισέ» μπορεί να σκεφτείτε διαβάζοντας αυτό το άρθρο. Κι όμως, πόσα από αυτά που επιθυμούμε πραγματικά μέσα από την καρδιά μας και όχι μέσα από το μυαλό μας ή την σκέψη μας μπορούμε να τα αγοράσουμε?

Υπάρχει ένα κινέζικο σοφό ρητό που λέει:

Με τα λεφτά μπορείς να αγοράσεις ένα σπίτι αλλά δεν μπορείς να αγοράσεις ένα «σπιτικό».

Με τα λεφτά μπορείς να αγοράσεις ένα ρολόι αλλά όχι χρόνο.

Με τα λεφτά μπορείς να αγοράσεις ένα κρεβάτι αλλά όχι ξεκούραση.

Με τα λεφτά μπορείς να αγοράσεις ένα βιβλίο αλλά όχι «κουλτούρα».

Με τα λεφτά μπορείς να αγοράσεις την βοήθεια ενός γιατρού αλλά όχι υγεία.

Με τα λεφτά μπορείς να αγοράσεις μια καλή «θέση» αλλά όχι σεβασμό.

Με τα λεφτά μπορείς να αγοράσεις αίμα αλλά όχι ζωή.

Με τα λεφτά μπορείς να αγοράσεις σεξ αλλά δεν μπορείς να αγοράσεις αληθινή αγάπη...

Σε αυτή την κρίσιμη εποχή που διανύουμε, όπου όλα και όλοι επανεξετάζονται και αναγκάζονται να αυτοπροσδιοριστούν ξανά με γνώμονα όχι πλέον το χρήμα αλλά την αληθινή τους αξία, πόσο εύκολο είναι τελικά να μπορούμε να διατηρήσουμε την χαρά μας και το ηθικό μας ακμαίο? Πώς μπορούμε να είμαστε καλά όταν όλα γύρω μας καταρρέουν, όταν τόσοι πολλοί άνθρωποι είναι φοβισμένοι, μόνοι, απαισιόδοξοι, άνεργοι, θυμωμένοι, άκεφοι?

Αυτό που περνάμε ως λαός και ως πλανήτης θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σαν ένας 3ος Παγκόσμιος Πόλεμος σε συναισθηματικό και νοητικό επίπεδο! Οι άνθρωποι καθημερινά «σκοτώνονται» από άσχημα λόγια, συναισθήματα και σκέψεις! Είναι τόσο φοβισμένοι και οργισμένοι για το μέλλον που βρίζονται στον δρόμο, πιάνονται στα χέρια, κλέβουν, ποδοπατούν, διασύρουν, βιάζουν σωματικά και λεκτικά, τρομοκρατούν και τρομοκρατούνται, δεν πιστεύουν σε κανένα Θεό, κανένα κράτος ...

Χρειάζεται να κατανοήσουμε γιατί έχει συμβεί αυτό, γιατί έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο και τί είναι αυτό που μπορούμε να κάνουμε από εδώ και πέρα. Δεν αρκεί μόνο να γκρινιάζουμε και να είμαστε αρνητικοί αλλά να μάθουμε έναν καινούργιο τρόπο σκέψης για να αντέξουμε και να βγούμε από την κρίση όσο πιο συνειδητοποιημένοι και δυνατοί γίνεται.

Η χαρά δυστυχώς δεν πωλείται πουθενά! Αυτό όμως που μπορούμε να κάνουμε ώστε να καταφέρουμε να γλιτώσουμε από την κατάθλιψη και τις αρρώστιες και να βρούμε χαρά και ισορροπία μέσα μας είναι:

  1. Να ακολουθήσουμε μια τακτική πνευματική πρακτική, όπως διαλογισμό, προσευχή, ομάδες ψυχανάλυσης ή ατομικά, γιόγκα, ρέικι, διάβασμα, τάι τσι, οραματισμό, σεμινάρια προσωπικής ανάπτυξης.
  2. Να περιορίσουμε την καταναλωτική μας μανία και τις περιττές ανάγκες πού δημιουργούνται μέσα από αυτήν. Εμείς δημιουργούμε τις ανάγκες μας και εμείς οι ίδιοι έχουμε την δύναμη να αντισταθούμε σε όσα νομίζουμε ότι μας είναι απαραίτητα.
  3. Να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας στους άλλους. Δηλαδή να ακούμε και να συμπαραστεκόμαστε στους συνανθρώπους μας είτε συναισθηματικά, είτε υλικά, είτε νοητικά. Oι καλές μας προθέσεις και σκέψεις μπορούν να βοηθήσουν κάποιον. Μια καλή κουβέντα, ένα χτύπημα συμπαράστασης στον ώμο, ένα πιάτο φαγητό, μια σκέψη αγάπης και όχι θυμού ή ζήλειας είναι κάποιες από τις υπηρεσίες που μπορούμε να χαρίσουμε στους άλλους και που θα μας κάνει να βιώσουμε μεγάλη χαρά και ανακούφιση!
  4. Να πετάξουμε οτιδήποτε περιττό έχουμε στο σπίτι μας ή στο γραφείο μας. Άχρηστα αντικείμενα που πιστεύουμε ότι ίσως κάποτε να χρειαστούμε, άχρηστες σκέψεις και συνήθειες που μας κρατάνε δέσμιους του παρελθόντος. Είναι σημαντικό να αφήσουμε χώρο στο σπίτι μας, στην καρδιά μας και στο μυαλό μας ώστε να έρθουν καινούργιες ευκαιρίες, αγαθά, σκέψεις..Με αυτό τον τρόπο δείχνουμε ότι εμπιστευόμαστε την ζωή και ότι δεν είμαστε προσκολλημένοι στον παλιό τρόπο σκέψης και ζωής.

Με αυτά τα απλά πρώτα βήματα έχουμε την ευκαιρία να έρθουμε πιο κοντά στον εαυτό μας που τον έχουμε χάσει, έχουμε την ευκαιρία να δυναμώσουμε την ενέργειά μας που μας την ρουφάνε οι αρνητικές καταστάσεις και οι αρνητικοί άνθρωποι. Ήρθε η στιγμή να αρχίσουμε να βλέπουμε την ζωή με ένα νέο τρόπο και όχι σαν καταναγκαστικό έργο! Ακόμα και όταν όλα είναι δύσκολα, τα πουλιά συνεχίζουν να κελαηδάνε, ο ήλιος συνεχίζει να ανατέλλει και να δύει, τα λουλούδια συνεχίζουν να ανθίζουν...

 

Άννα Φύσσα
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας,
Spiritual Coach