ΟΙ ΑΓΓΕΛΟΙ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ

Η λέξη άγγελος προέρχεται από το ελληνικό ρήμα «αγγέλω» που σημαίνει «μεταφέρω είδηση». Στην ελληνική χριστιανική παράδοση, καθώς και στις περισσότερες θρησκευτικές παραδόσεις, οι ‘Αγγελοι είναι γνωστοί ως Αγγελιοφόροι, δηλαδή οι απεσταλμένοι του Θεού όπου η παρουσία τους είναι συνήθως προάγγελος ενός σημαντικού γεγονότος. Φέρουν, με άλλα λόγια, το μήνυμα του Θεού στους ανθρώπους. Μέγιστο παράδειγμα ο Αρχάγγελος Γαβριήλ όπου εμφανίστηκε στην Παναγία για να της μεταφέρει το χαρμόσυνο μήνυμα της γέννησης του Χριστού.

Άγγελοι υπάρχουν σε όλες τις θρησκείες και τα ιερά κείμενα από την αρχαιότητα και θεωρούνται οι στρατιώτες του καλού, άυλες, αγνές μορφές που βρίσκονται μεταξύ Θεού και ανθρώπου. Η πιο αναλυτική προσέγγιση για τους αγγέλους στην χριστιανική παράδοση έγινε από τον Άγιο Διονύσιο τον Αεροπαγίτη, όπου εκείνος πρώτος μίλησε για τις ιεραρχίες των αγγέλων και τις αρμοδιότητες τους. Υπάρχουν 9 τάγματα και 3 ταξιαρχίες: Άγγελοι, Αρχάγγελοι, Αρχές, Εξουσίες, Δυνάμεις, Κυριότητες, Θρόνοι, Χερουβείμ και Σεραφείμ. Οι Άγγελοι ή Φύλακες Άγγελοι είναι εκείνοι που βρίσκονται πιο κοντά στους ανθρώπους ενώ τα Σεραφείμ και τα Χερουβείμ πιο κοντά στον Θεό.

Οι Αρχάγγελοι είναι πολύ διαδεδομένοι στον χριστιανισμό και τους τιμούμε ιδιαιτέρως με μεγάλες γιορτές συχνά μέσα στο έτος. Η τέχνη μέσα από την ζωγραφική και την γλυπτική έχει απεικονίσει αμέτρητες φορές τα άγια πλάσματα, με τις αιθέριες μορφές τους. Μα και η μουσική ωστόσο μέσα από ψαλμούς που ψάλλονται στην εκκλησία υμνούν την παρουσία των αγγέλων τόσο στην ζωή των ανθρώπων όσο και στον πνευματικό κόσμο και φανερώνει την στενή σχέση και την ανάγκη του ανθρώπου της ύλης να βρει παρηγοριά στο άυλο, μέσω του πνεύματος!

Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ είναι ο Ταξιάρχης, ο αρχιστράτηγος των Ουρανίων στρατιών και μαζί με τον Αρχάγγελο Γαβριήλ σκεπάζουν, φρουρούν και οδηγούν τους ανθρώπους στην σωτηρία της ψυχής. Επικαλούμαστε αυτούς τους ένδοξους Αρχαγγέλους όταν θέλουμε βοήθεια και όταν χρειαζόμαστε δύναμη, έμπνευση, διαύγεια και θέληση. Ο Αρχάγγελος Ραφαήλ είναι μέγας θεραπευτής και ο Αρχάγγελος Ουριήλ βοηθάει να αποκτήσουμε εσωτερική γαλήνη και ενόραση. Οι Φύλακες Άγγελοι είναι εκείνοι που βρίσκονται δίπλα μας από την στιγμή της γέννησής μας και μας προστατεύουν σε κάθε μας βήμα.

Οι άνθρωποι συνήθως ερχόμαστε σε επαφή με τον φύλακα άγγελό μας μέσα από δυσκολίες που παρουσιάζονται στην καθημερινότητά μας. Είναι η παρηγοριά και η στήριξη για όσους μπορούν να «αγγίξουν» αυτό το θέμα με ανοιχτή καρδιά, χωρίς προκαταλήψεις για την ύπαρξη αυτών των ουράνιων πλασμάτων! Η κατανόηση του ορατού και του αόρατου κόσμου στην καθημερινή ζωή έγκειται στην πίστη του κάθε ανθρώπου και στην παιδεία που έχει καλλιεργηθεί πάνω στα πνευματικά ζητήματα. Η πνευματικότητα έχει πολλές φορές παρερμηνευτεί ως κατι το "μεταφυσικό" ενώ κατά Βάσω έχει περισσότερο φιλοσοφικό χαρακτήρα και είναι κάτι εντελώς βιωματικό και καθόλου μετρήσιμο!

Η κοινωνία της ύλης, ο φυσικός κόσμος της επιστήμης και της τεχνολογίας όπου ζούμε και μεγαλώνουμε δεν αφήνει πολλά περιθώρια για ενασχόληση με τα θεΪα και «αόρατα» ζητήματα που μπορεί να απασχολούσαν κάποτε τον άνθρωπο. Σήμερα, μια μειοψηφία ανθρώπων στρέφεται στην πνευματικότητα και στην προσωπική ανάπτυξη, έχοντας μια ευρεία οπτική σε θέματα που άπτονται πέρα από την ύλη. Η πλειοψηφία διακωμωδεί τις περισσότερες φορές την αόρατη πλευρά και προσέγγιση, μη μπορώντας να ξεφύγει από τις παρωπίδες του υλισμού και της ωμής πραγματικότητας, χάνοντας με αυτόν τον τρόπο μια ευκαιρία να δει με τα μάτια της ψυχής!

Βρισκόμαστε σε μια παγκόσμια, κρίσιμη μεταστροφή του πλανήτη μας από τον εγωκεντρισμό της εξουσίας και του υλισμού σε μια πιο συλλογική και ανθρωπιστική προσέγγιση. Είναι η ανάγκη του σημερινού κουρασμένου και εξαθλιωμένου από την οικονομική κρίση ανθρώπου, να στραφεί σε ένα πιο εσωτερικό κομμάτι του εαυτού του και να αντιμετωπίσει την προσωπική του κρίση. «Ποιος είμαι, που πάω, με ποιους θέλω να συμπορευτώ, τι χρειάζεται να αλλάξω για να προχωρήσω» είναι μερικά από τα χιλιάδες ερωτήματα που προκύπτουν καθημερινά όταν δουλειές, οικογένειες, έθνη διαλύονται...

Και εκεί κάπου, όταν όλα γύρω μας και μέσα μας γκρεμίζονται, όταν βρισκόμαστε ανήμποροι να αντιμετωπίσουμε τις καταστάσεις με νέους και όχι με τους παλιούς παροχειμένους τρόπους, εκεί βιώνεται η ανάγκη να επικαλεστούμε κάτι ανώτερο από εμάς, κάτι η κάποιον πιο δυνατό, πιο ελεήμων! Και το πιο κοντινό μας και γνώριμο πλάσμα από τότε που ήμασταν βρέφη (εκτός από την μητέρα μας)είναι οι Φύλακες Άγγελοι! Σαν παιδιά που δεν έχουν δεύτερες σκέψεις και κοιτάζουν με θαυμασμό το καθετί, σαν παιδιά που έχουν ανοιχτή και καθαρή καρδιά και ενώνονται με όλα τα πλάσματα χωρίς επίκριση, έτσι μόνο μπορούμε να προσεγγίσουμε τους αγγέλους και να νοιώσουμε την βοήθεια και την ζεστασιά τους που τόσο έχουμε ανάγκη!

Δεν μπορούμε να πείσουμε κάποιον για την ύπαρξη των αγγέλων. Αυτή είναι μια συνειδησιακή κατάσταση και έχει να κάνει με την πίστη, την αγνότητα και την πνευματική υπόσταση του κάθε ανθρώπου. Οι άγγελοι όμως υπάρχουν μέσα μας, όταν παρακαλούμε για βοήθεια, για συγχώρεση, για αγάπη, για κατανόηση, για υγεία, για εργασία, για καταξίωση, για αφθονία, για ευημερία. Οι άγγελοι βρίσκονται δίπλα μας και μας προστατεύουν όταν τους χρειαζόμαστε. Απαλύνουν τον πόνο μας και μας δίνουν κουράγιο όταν το χάνουμε. Ας μην είμαστε τόσο σκεπτικιστές και ας κάνουμε μια βουτιά μέσα στα άδυτα του εσώτερου εαυτού μας. Εκεί θα βρούμε τον κήπο της Εδέμ που χάσαμε κάποτε. Και εκεί, ο παράδεισος ήταν πλημμυρισμένος από Αγγέλους που κατέβηκαν στην Γη...

 

Άννα Φύσσα
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας,
Spiritual Coach