6 ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΜΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΚΑΙ ΧΑΡΟΥΜΕΝΗ ΖΩΗ

Καθημερινά εκατομμύρια άνθρωποι παλεύουν και ψάχνουν τρόπους για να επιβιώσουν, να ζήσουν αξιοπρεπώς, να βρουν λύσεις στα προβλήματα της ζωής. Η Ευτυχία έχει γίνει μια λέξη-φάντασμα μπροστά στις αντιξοότητες που φέρνει η ενήλικη ζωή. Παρολαυτα, ο άνθρωπος είναι φτιαγμένος για να ευτυχήσει, να ζει «Εν Ειρήνη», να μπορεί να ζει μια λειτουργική ζωή.

 Υπάρχουν άπειρες λίστες για το πως μπορούμε να γίνουμε ευτυχισμένοι, η κοινωνία μας προάγει έναν ιδανικό κόσμο πλημμυρισμένο από ευτυχία, η εμμονή του να μην βιώσουμε ποτέ αρνητικά συναισθήματα, όπως πόνο και απώλεια είναι μια παγίδα που πολλές φορές μας απομακρύνει από το να νιώσουμε στιγμές πραγματικής πληρότητας και ευτυχίας! Η φύση όπως και ο ίδιος ο άνθρωπος, διέπεται από πολικότητες: δεξί-αριστερό, θηλυκό-αρσενικό, φως-σκοτάδι, μέρα-νύχτα, καλό-κακο.. και η λίστα δεν τελειώνει! Η ευτυχία ακολουθεί την δυστυχία και το αντίθετο. Αν καταφέρουμε να αντιληφθούμε με ωριμότητα αυτή την αυτογνωσιακη αλήθεια, έχουμε ήδη ξεκινήσει το ταξίδι προς την εσωτερική πληρότητα και ευτυχία!

 «Η λέξη ευτυχία θα έχανε την σημασία της αν δεν την εξισορροπούσε η λύπη» Κάρλ Γιουνγκ

 Πως μπορούμε λοιπόν να έχουμε μια λειτουργική και χαρούμενη ζωή?

  1. Αυτογνωσία. Όσο περισσότερο γνωρίζουμε τον εαυτό μας, τόσο περισσότερο αντιλαμβανόμαστε τι μας κάνει αληθινά και προσωπικά ευτυχισμένους και όχι αυτό που οι άλλοι θεωρούν για εμάς ευτυχια! Είναι εξαιρετικά σημαντικό να βρούμε έναν καλό θεραπευτή που θα μας καθοδηγήσει στα ενδότερα του εαυτού μας ώστε να τον ανακαλύψουμε και να αναγνωρίσουμε τις ανάγκες μας. Το ταξίδι την Αυτογνωσίας μας επιτρέπει να εμβαθύνουμε και να δούμε πιο εσωτερικά την ίδια μας την ύπαρξη.
  2. Υγιεις σχέσεις. Η ποιότητα των σχέσεων μας, είτε είναι ερωτικες, γονεικες, φιλικές, επαγγελματικές, είναι ένα βασικό και κυρίαρχο συστατικό της ευτυχίας μας. Χρειαζόμαστε αγαπη, στήριξη, φροντίδα, αλληλεγγύη, χρειάζεται να μάθουμε να μοιραζόμαστε τα συναισθήματα μας, να τα εκφράζουμε, να τα ανακαλύπτουμε μέσα από το «σχετιζεσθαι». Οι σχέσεις με ουσία και νόημα μας βοηθούν να ανακαλύψουμε και να βιώσουμε με αλήθεια τον εαυτό μας και τον κόσμο. Η συναισθηματική νοημοσύνη ανοίγει δρόμους προς την ευτυχια!
  3. Εργασία. Ο Φρόυντ, όπως και πολλοί άλλοι κορυφαίοι θεραπευτές, θεμελίωσαν την σημασία της εργασίας στην αυτοπραγμάτωση και ευτυχία του ανθρώπου! Το να κάνουμε την δουλειά που μας αρέσει και μας εκφράζει είναι η βάση για μια ευτυχισμένη ζωή, καθώς περνάμε τον περισσότερο χρόνο μας δουλευοντας! Δίνει μεγάλη ικανοποίηση και χαρά το να δίνει κάποιος τον καλύτερο εαυτό του, να κάνει την δουλειά του με ειλικρίνεια, να χρησιμοποιεί τα ταλέντα του, να αναπτύσσει δεξιότητες, να βοηθάει άλλους, να έχει έναν στόχο και σκοπό. Αρκεί φυσικά η εργασία να μην είναι ένα μέσο μόνο για υλική ικανοποίηση!
  4. Πνευματικότητα. Το να πιστεύουμε σε κάτι, είτε αυτό είναι θρησκεία ή φιλοσοφία είναι ένα ακόμα σκαλοπάτι που οδηγεί στην ευτυχία! Η πίστη έχει να κάνει με την αντίληψη ότι υπάρχει κάποια δύναμη μεγαλύτερη από εμάς που διέπει το σύμπαν. Δεν έχει σημασία αν καποιος το ονομάζει Θεό, Μπραχμα, Ενέργεια! Η πίστη προσφέρει μια υπερβατική εμπειρία που μας βγάζει από τον μικρόκοσμο και τα καθημερινά προβλήματα και μας βοηθάει να αντιλαμβανόμαστε με ένα νέο, πιο φιλοσοφικό και ανοιχτό τρόπο την ζωή! Μας προσφέρει βαθύτερο νοημα και σκοπο, μας δίνει δύναμη, οξύνει την διανοητική μας κατάσταση και ανοίγει την καρδιά μας. Πνευματικές πρακτικές όπως η Προσευχή, ο Διαλογισμός, το Ρεικι,
  5. Καθημερινή Άσκηση. Η φυσική άσκηση είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για να αναζωογονούμε το σώμα μας και να εγκρίνονται υγιείς ορμόνες, καθώς η βιοχημεία παίζει τεράστια σημασία στην επίτευξη της ευτυχίας μας! Ένα άρρωστο και κουρασμένο άτομο είναι δύσκολο να βιώσει την ευτυχια, αν και όχι απίθανο! Μεγαλύτερες πιθανότητες όμως έχει ένας άνθρωπος που νιώθει ζωντανός, δυνατός, που το σώμα του απορρέει ζωτικότητα και σθένος, να νοιώσει ικανοποίηση! Η καθημερινή άσκηση, είτε είναι γρήγορο βάδισμα, ήπιο τρέξιμο, κάποιο άθλημα, βοηθάει στην διατήρηση του ιδανικού βάρους, της ευεξίας και της αίσθησης της φροντίδας του εαυτού καθώς έχει θετικά αποτελέσματα στο σώμα μας και στην ψυχή μας.
  6. Κάλλος: Φύση και τέχνη. Η ικανότητα να αντιλαμβανόμαστε εσωτερικά την ομορφιά που μας προσφέρει η φύση και η τέχνη είναι αδιαμφισβήτητα ένα σκαλοπάτι προς την ευτυχια! Μπορεί να νιώθουμε μεγάλη αγαλλίαση και ευτυχια μπροστά σε ένα καλοκαιρινό, πορτοκαλοκοκκινο ηλιοβασίλεμα, στην θέα ενός καταπρασινου λιβαδιου με πολύχρωμα λουλούδια,  στο άκουσμα κελαΐδισματος πουλιών, στην ησυχία του δάσους, στον ήχο των κυμάτων..Με τον ίδιο τρόπο η τέχνη αντιγράφει την φύση προσφέροντας μας στιγμές ευτυχίας καθώς κοιτάζουμε έναν πίνακα ζωγραφικής, γεμίζει την καρδιά μας με μελωδίες μιας συναυλίας, ανακουφίζει την ψυχή μας παρακολουθώντας μια εμπνευσμένη θεατρική παράσταση, συγκινεί το είναι μας διαβάζοντας ένα ποίημα..Η έκφραση της δημιουργικότητας μας και η αναγνώριση του κάλλους είναι μείζονος σημασίας για την καθημερινή μας ευτυχια. Το να βρίσκουμε ομορφιά στο καθετί που μας περιβάλλει ή το να καταφέρουμε να μας περιβάλλει καθετί που εμπεριέχει ομορφιά είναι τέχνη!

Η λίστα μπορεί να μην τελειώσει ποτέ στην αναζήτηση της ευτυχίας. Το ζητούμενο είναι να μπορέσουμε να αναγνωρίσουμε τί είναι αυτό που κάνει την καρδιά μας και το μυαλό μας να χαμογελάει! Μπορούμε να εντάξουμε στην καθημερινότητα μας κάποια απο τα παραπάνω tips ή έστω να συλλογιστούμε πάνω σε αυτά!