ΣΙΑΤΣΟΥ

Τι είναι το Σιάτσου

Η λέξη Σιάτσου στα Ιαπωνικά σημαίνει πίεση με τα δάκτυλα. Ανήκει στις συμπληρωματικές, εναλλακτικές θεραπείες και είναι μια αγωγή υγείας. Το σιάτσου βασίζεται στην παραδοσιακή ιατρική της Άπω Ανατολής.

Το σιάτσου είναι για τους Ιάπωνες μια καθημερινή συνήθεια και ένα παραδοσιακός τρόπος αντιμετώπισης αρκετών προβλημάτων υγείας χωρίς φάρμακα αλλά μέσω του ανθρώπινου αγγίγματος.

Στην Ευρώπη είναι πολύ διαδεδομένο και τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει φανατικούς θαυμαστές και στην Ελλάδα, καθώς το σιάτσου βοηθά στην εξισορρόπηση του οργανισμού και στην ομαλή λειτουργία του με φυσικό τρόπο, τόσο σε σωματικό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο. Κάθε ασθένεια ή σύμπτωμα δείχνει, κατά την θεωρία του σιάτσου, μια γενικότερη ανισορροπία στη ζωτική ενέργεια του ανθρώπου και ακριβώς εκεί βασίζεται και λειτουργεί αυτή η τεχνική!

Πως εφαρμόζεται το Σιάτσου

Η τεχνική αυτή εφαρμόζεται πάνω από τα ρούχα, σε ένα άνετο και ήσυχο χώρο, κυρίως στο πάτωμα πάνω σε ειδικό στρώμα, χρησιμοποιώντας τις παλάμες, τα δάκτυλα, πιο πολύ τους αντίχειρες, τους αγκώνες, τα γόνατα έτσι ώστε να δημιουργηθούν χαμηλές πιέσεις και διατάσεις κατά μήκος όλου του σώματος σε ειδικά σημεία.

Όταν λοιπόν υπάρχει ομαλή ροη της ζωτικής ενέργειας μέσα στο σώμα μας τότε είμαστε υγιείς σε σωματικό όσο και σε συναισθηματικό επίπεδο, ισορροπημένοι και σε αρμονία με το όλον. Εάν όμως υπάρχουν εσωτερικά μπλοκαρίσματα τότε αρχίζουν τα σωματικά ή ψυχικά συμπτώματα.

Η διάγνωση γίνεται βάση ενός λεπτομερούς ιατρικού ιστορικού του ατόμου σε συνδυασμό με γενικές πληροφορίες για την συνολική ενέργεια του όπως εκείνος (ο δέκτης) την αισθάνεται. Η ανάλυση γίνεται σύμφωνα με το γιν-γιανγκ, τα πέντε στοιχεία, τις οκτώ αρχές και τα εσωτερικά όργανα. Στην συνέχεια εξετάζονται οι μεσημβρινοί, το πρόσωπο, η γλώσσα, ακόμα και η στάση του σώματος καθώς και η αναπνοή. Όλα αυτά τα σημαντικά στοιχεία αποτελούν την ενεργειακή αξιολόγηση της κατάστασης του ατόμου.

Για να υπάρξει θεραπεία με μακροχρόνια και οριστική αντιμετώπιση των προβλημάτων, ο θεραπευτής επικεντρώνεται στην αιτία των προβλημάτων του ατόμου και όχι στα συμπτώματα και μόνο.

Συνήθως, σε μια συνεδρία δουλεύεται όλο το σώμα, εάν όμως κριθεί απαραίτητο, ο θεραπευτής θα εστιάσει την προσοχή του σε μια ορισμένη περιοχή, όπως στη πλάτη, στη μέση ή στη κοιλιά. Κάθε συνεδρία διαρκεί περίπου μια ώρα και το μόνο που χρειάζεται είναι άνετα ρούχα και ανοιχτή καρδιά!

Σε τι βοηθάει το Σιάτσου

Δεν υπάρχει περιορισμός ηλικίας για να κάνει κάποιος σιάτσου. Είναι μια τεχνική που χρησιμοποιείται ως πρόληψη αλλά και ως θεραπεία προβλημάτων υγείας όπως:

 

 

Το Shiatsu δεν αντικαθιστά την Ιατρική γνωμάτευση και θεραπεία αλλά μπορεί να βοηθήσει παράλληλα με αυτή.